Zo trots als een aap met zeven staarten :) een mooi interview in de grootste krant van Nederland! Arnold Sikking (49) en Bernadette Kuijpers (46) vertrokken twintig jaar geleden uit Nederland. Tien jaar geleden streken ze neer in Slowakije, waar ze sindsdien Farm & Camping Lazy runnen. Ze hebben een dochter Katinka (9). ,,We zijn allebei landbouwkundige en voor ons was leven op een boerderij een droom. In 1999 gingen we voor twee jaar werken in de ontwikkelingssamenwerking in Afrika, waar we uiteindelijk tien jaar bleven. We woonden steeds in een ander land en wilden niet meer zo vaak verhuizen. Bovendien wilden we terug naar Europa, naar een economisch en politiek stabiel land. Van achter de computer kochten we een niet meer bewoonde boerderij op een stuk land in Slowakije. We wilden gaan boeren, maar omdat we ook geïnteresseerd zijn in mensen kozen we voor een kampeerboerderij. We houden wel van een uitdaging. Lazy betekent buitengebied. Iedereen denkt natuurlijk dat het ‘lui’ betekent en dat past ook wel bij onze camping, maar dan in de positieve zin: relaxt. We hebben weinig regels. Onze gasten mogen een kampvuur maken, hun eten uit de moestuin halen, paardrijden, geiten melken en buiten koken. Vrijheid, blijheid en een persoonlijke aanpak, dat kenmerkt ons. Het is heel hard werken in het seizoen, maar we doen wat we leuk vinden. In de natuur zijn, dieren houden, zelf yoghurt en kaas maken. We wilden allebei boer worden, dus dat is bijna gelukt. Het was best een verrassing dat ons concept ook zo aanslaat. We hebben 22 kampeerplekken en in de Nederlandse zomervakantie zitten we helemaal vol. In het voor- en naseizoen zien we hier ook heel veel andere nationaliteiten. Naast gezinnen komen hier veel natuurliefhebbers. Logisch, want de natuur is hier spectaculair. Van prachtige vlinders tot groot wild; in het voorjaar kun je vanuit je tent de herten zien. En er zijn hele fijne wandelroutes. Ons sociale leven speelt zich grotendeels af in de winter, de rest van de tijd hebben wij heel veel fijne gasten om ons heen. We zijn altijd dicht bij onszelf gebleven, dat is ook het beste wat je kunt doen. Niet de camping op de hoek kopiëren, maar doen wat bij je past. Dan krijg je ook de gasten die bij jou passen.”
0 Comments
SinterklaascadeauArnold en Bernadette; Sint zat zich af te vragen, waarom nu alweer een kruiwagen? Denk toch eens een beetje groter, en koop dan iets met een motor. Veertigduizend kilo voer de stal in kruien, in regen, wind en sneeuwbuien, das toch een hele toer, en eigenlijk niet normaal voor een boer. Twee hardwerkende ondernemers en zo aardig, die zijn bij de bank vast kredietwaardig. En met een beetje kunstmest op die wei, kunnen er nog wel honderd melkgeiten bij! Dan moet je wel de stal uitbreiden, en de weides eens omheinen. Natuurlijk kost ook dat weer wat maar een eerste lening heb je al gehad, en de bankmedewerkers zijn reuze aardig, en vinden jullie ook nu weer kredietwaardig. Honderd geiten extra aan de melk, melk is immers goed voor elk, en ook goed voor extra inkomen, wat de bank dan wel zal afromen. Het geeft wat meer mest op de wei en jullie iets minder tijd vrij. Minder bloemen en vlinders in jullie velden, de natuur zal het moeten ontgelden. Misschien wordt het toch een negatieve begroting, als jullie mee doen met de schaalvergroting. Sint moest hier even over nadenken, en heeft besloten toch maar die kruiwagen te schenk Betaalbaar kamperen in binnen- of buitenland?Deze en een aantal ander blogs op deze website schreef ik in opdracht van Bijzonderecampings.nl. Waar het best te kamperen met een kleine portemonnee? Met je blote voeten in het gras. Een biertje drinken met je nieuwe buurman. Eindelijk dat leuke boek eens lezen. De kinderen spelen met hun nieuwe vriendjes. Op de camping in de buitenlucht krijg je de noodzakelijke rust en ruimte om bij te tanken van een hectisch jaar. Er is geen mooiere vakantie als een kampeervakantie! Tijd voor een onderzoek! Recentelijk was in verschillende media te lezen dat kamperen tegenwoordig erg duur zou zijn en de keuze van de camping grotendeels bepalend voor het benodigde vakantiebudget. Als eigenaresse van een camping kon ik het niet laten dit eens nader uit te zoeken! Vergelijking tussen 9 Bijzondere Campings in Europa In dit artikel brengen we bij benadering de kosten voor een kampeervakantie op negen verschillende campings in negen verschillende landen in kaart. Negen bijzonder leuke en mooie campings van deze website Bijzonderecampings.nl. Voor de vergelijking is uit gegaan van een gezin van vier personen wonende in Utrecht, reizend met een auto en tent, die twee weken op pad gaat. Ook gaan jullie af en toe (eenvoudig) uit eten of een drankje drinken op een leuk terrasje. Het is immers vakantie, niet waar? Hier een overzicht: Goed om te weten; de aanschaf van de kampeeruitrusting is niet in dit overzicht meegenomen en ook niet eventuele overnachtingen op weg naar de plaats van bestemming en andere kosten.Voor de reiskosten is gebruik gemaakt van de website viamichelin.nl, de prijsvergelijkingen van de boodschappen, uiteten en terasjes zijn op basis van de prijsindex van ec.europa.eu/eurostat.
Druk de (reis)kosten.. Ondanks dat je op de duurste camping ruim drie keer zo veel moet betalen als op de goedkoopste camping zijn niet de kosten van de camping maar vooral de reiskosten van grootste invloed op het benodigde vakantiebudget. Vakantie in eigen land of buurland blijft de meest budget vriendelijke (en milieuvriendelijke) keuze. Wil je toch iets heel anders en wat minder kans op regenachtige dagen, dan is kamperen bij ons in Slowakije voor je portemonnee second best. Maar laten we eerlijk zijn, kamperen is hoe dan ook stukken goedkoper als overnachten in een hotel. En slapen in de buitenlucht blijft onbetaalbaar! Lui en Steffi zijn geboren op 30 september, de laatste avond dat hun naamgenoten genoten van goed gezelschap, een kampvuur en een hemel vol sterren op onze camping. Na meer dan twee jaar reizen was comewithus2 aan het einde van hun grote reis door alle landen van Europa. Vorig jaar bezochten ze al eens Slowakije en ook onze camping, en nu kozen ze ons als de laatste camping van hun bijzondere reis. We waren gevleid om op Instagramte lezen: 'Zu dieser absolut wunderbaren Zeit hat aber natürlich auch der Ort beigetragen - der Camping Lazy. Der coolste Campingplatz in ganz Europa.' De vier- en tweebenige Lui en Steffi ontmoetten elkaar op 1 oktober, het begin van ons landbouwseizoen omdat de camping nu gesloten is (nieuwe gasten arriveerden echter op de 2e). Met de lammetjes gaat het uitstekend, mama zorgt goed voor ze en het weer is perfect. En de andere Lui en Steffi; We wensen hen veel succes deze winter op alle beurzen en bijeenkomsten waarop ze hun ervaringen met andere kampeerders zullen delen. We hopen elkaar weer te ontmoeten!
Hieperdepiep Hoera!We vieren de verjaardagen van onze dieren niet. Met 23 geiten, 19 schapen, 3 paarden, 2 honden, 3 katten, 1 varken en meerdere kippen zouden we elke week een feestje moeten geven. Een cake per week klinkt echter wel aantrekkelijk als we die dan niet hoeven te delen met geiten, varkens, enz.
Daphne heeft mij deze zomer echter gevraagd wanneer Zorro, ons mooie gevlekte paard, jarig is. Ik wist het niet, dus ik heb het voor haar opgezocht. Het is vandaag! 29 september. Gefeliciteerd Zorro en bedankt dat je zoveel kinderen (en mij) gelukkig maakt. Het is ook de verjaardag van mijn grote zus :) Van harte Ester! Kamperen met een peuter of kleuter: doen!Wat is er nu mooier dan de hele dag buiten rondrennen en spelen met leeftijdsgenootjes? Kamperen is voor kinderen een onvergetelijke ervaring. Oké de eerste keer kamperen kan best spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding kan het hele gezin een fijne vakantie hebben.
5 tips die helpen jouw eerste kampeervakantie met je kids tot een succes te maken: 1. Kies een (niet te) kleine kindvriendelijke en -veilige camping uit Op een camping met 6 kampeerplekken is de kans dat er leeftijdgenootjes aanwezig zijn klein. Vaak trekt zo een camping de echte rustzoekers en voel jij je ongemakkelijk als je peuter 's nachts eens onrustig is. Een grote camping heeft daarentegen als nadeel dat het onoverzichtelijk is. Dan kan de camping nog zoveel kindvriendelijke voorzieningen hebben, als tijdens het opzetten van de tent je spruit al ver uit het zicht kan verdwijnen dan wordt het geen relaxte vakantie. Kies voor je eerste vakantie met je kids voor een (niet te) kleine camping met genoeg leeftijdsgenootjes, een zandbak én een wasmachine. 2. Plassen Voorkom dat je 's nachts over de camping moet als je kleine moet plassen. Neem daarom altijd een potje, of nog handiger, een plasemmer mee. Ook handig voor onderweg! En trek je peuter overdag gewoon een dun katoenen broekje aan zonder luier. Op veel kleine campings is het ook geen probleem dat de jongste in hun blootje rond rennen. Ze zijn de hele dag buiten en ongelukjes zijn dan niet zo een probleem. Zeker weten dat je dan ook nog eens een stuk opgeschoten bent met de zindelijkheidstraining na een lekkere kampeervakantie. 3. Relax! Kleine kinderen hebben er voldoende aan om de hele dag te rommelen op de camping. Ga (nog) niet rondtrekken. Als ze wat groter zijn komt vanzelf de tijd dat ze op stap willen. Voorlopig vinden ze spelen op de camping ook nog veel leuker dan dat bijzondere kasteel, die dierentuin of een dagje shoppen. Ontspan en geniet ervan. Samen ontbijten, dan relaxen en spelen en in de middag af en toe naar de supermarkt of een keertje uit eten. 's Avonds sluit je de dag af met broodjesbakken en marshmallows. Wedden dat ze daarna als een blok in slaap vallen. Dan kan jij nog nagenieten met een wijntje bij het kampvuur. 4. Houd ze warm Weinig is vervelender dan dat jouw kind 's nachts niet kan slapen van de kou. Zorg voor een voldoende warme slaapzak en neem een extra fleecedeken mee. Hier kan je overdag op picknicken en deze kan 's nachts dienst doen als extra isolatie onder het slaapmatje. Kamperen in Nederland heeft als voordeel dat je niet zo ver hoeft te reizen, maar in zuidelijkere landen is de kans op koude druilerige dagen stukken kleiner. Check wel van te voren de gemiddelde nachttemperatuur als je in een bergachtig gebied op vakantie gaat. 5. Marktplaats Koop niet gelijk de duurste tent (of vouwwagen of caravan) met alle accessoires als je voor het eerst met je kinderen gaat kamperen. Een middenklasser vind je betaalbaar op marktplaats. Kies bij voorkeur een makkelijk op te zetten model zoals een tunnel- of een koepeltent. Net als voor campings geldt hier ook: niet te klein en niet te groot. Is je eerste kampeervakantie een succes dan kan je altijd nog wat anders aanschaffen. En de echte inspiratie voor de ideale tent, vouwwagen of caravan doe je op tijdens je kampeervakantie. Hier kun je allerlei modellen in de praktijk zien en besluiten welk kampeermiddel bij jouw gezin past. En je tent van deze vakantie? Die verkoop je dan gewoon weer op marktplaats. Op de bonnefooi of reserveren?Gewoon de auto inpakken en wegrijden, op zoek naar de zon, het buitenleven, gezelligheid, of … vul zelf maar in. En dat heerlijk op de bonnefooi. Wat een vrijheid! Op de bonnefooi betekent 'op goed geluk, zonder van tevoren iets te regelen of af te spreken', maar durf jij dat? Je moet er toch niet aan denken om na een lange reisdag geen plek te krijgen op die leuke kleine camping. Zeker niet met een paar kinderen in de auto. Of wel?
Wat kan je het beste doen; van te voren boeken of gewoon aanwaaien op de camping? Op de bonnefooi
Reserveren
Mijn mening? Zonder reservering, met (kleine) kinderen, tijdens de zomervakantie; doe het niet! Wacht totdat ze niet meer met je mee willen en ga dan, buiten het hoogseizoen, lekker kamperen 'op de bonnefooi'. Want de leuke kleine kindvriendelijke campings die ook zomers rust en ruimte bieden die zijn in juli en augustus echt vol gereserveerd. Anders zijn ze niet leuk, niet klein of bieden ze niet wat ze beloofden. Geloof mij maar, ik kan het weten! En ook héél belangrijk, boek je favoriete camping NU. De grote reserveringsgolf is namelijk al (lang) begonnen en we zouden jou en je gezin ook graag eens ontmoeten op onze boerderijcamping. Kamperen kun je leren: 7 tips voor de eerste keer!Op kampeervakantie met je gezin; je wilt het al jaren maar weet niet hoe je het moet doen? Speciaal voor jou hebben we 7 tips om van je eerste kampeervakantie een succes te maken.
1. Zoek de allerleukste camping uit én boek Als je gaat voor de ultieme kampeer-experience steek dan voldoende tijd in de selectie van een toffe camping. Kies een camping uit waar jouw hele gezin zich thuis gaat voelen. Inventariseer jullie behoeften. Een zandbak? Kampvuur? Familiebadkamers? Met dit lijstje kun je vast een bijzonder geschikte bestemming vinden op Bijzondere Camping. Als je gebonden bent aan de schoolvakanties reserveer je kampeerplek dan wel tijdig want leuke campings zijn snel volgeboekt! 2. Leen je spullen of koop ze tweedehands Alle eerste keren zijn spannend. Wordt het een blijvende liefde of is één keer (meer dan) voldoende? Je kunt op veel campings een al ingerichte tent huren zodat je niet hoeft te investeren in eigen kampeerspullen. Wil je niet huren, probeer dan zoveel mogelijk je kampeer-gear te lenen of ga shoppen op Marktplaats. Vaak worden daar complete sets te koop aangeboden door lotgenoten voor wie kamperen toch niet hun ding was. Ga (nog) niet voor een mega ingewikkelde katoenen kwaliteitstent, een polyester tunnel gevalletje houdt het wel een paar weken uit in Zuid Frankrijk. 3. Zorg wel voor slaapcomfort Is jouw rug ouder dan twintig jaar? Zorg dan voor een goede slaapmat. Een hele goede, en dat kan ook tweedehands. Kinderen slapen overal op, zeker na een dag buiten ravotten, dus gewone matjes of luchtbedden volstaan. Voldoende warme slaapzakken zijn wel belangrijk, dan slaapt iedereen de hele nacht door. Zie ook tip 7. 4. Neem voor één dag eten mee Eten voor onderweg maar ook iets makkelijks voor na aankomst. Je bent moe en hebt vast geen zin meer om een winkel op te zoeken en uitgebreid te kokkerellen. Meegebrachte bakjes, blikken en zakjes zijn dan echt een uitkomst. Met een familieblik ravioli, een zakje geraspte kaas en een bakje kerstomaatjes heb je zo een campingmaaltijd in elkaar geflanst. Neem ook wat mee voor je eerste campingontbijt. En verder lekker op culinaire ontdekkingstocht in de lokale supermarkt en uiteten, je bent per slot van rekening op vakantie! 5. Kom voor het donker aan Ook heel sociaal want avondrust wordt gewaardeerd op kleine gezellige campings maar verder vooral praktisch. Zorg dat je tijd zat hebt om je tent op te zetten voor dat het donker is. Je doet dat immers voor de eerste keer of heb je stiekem al geoefend in de achtertuin? 6. Kook eenvoudig maar zorg voor goede koffie Op campings waar je een vuurtje mag stoken volstaan een grillrooster, enkele spiesen en twee (oude) pannen als kampeerkeukenuitzet. Het rooster plaats je op een paar keien, vuurtje er onder en grillen maar. Of de pannen er op. Worstjes, broodjes, gegrilde vis, soep uit blik, makkelijke macaroni salade. Zo kom je de vakantie wel door. Maar zonder goede koffie is elke dag kansloos, ook op reis. Met een pruttelpot maak je zelfs op de camping uitstekende koffie. Vergeet deze dus niet van thuis mee te nemen. 7. En tot slot de ultieme tip: een reserve slaapzak Kinderen slapen op de camping vaak heel diep. Volle dagen, veel spelen, buitenlucht, het doet ze goed. Soms levert dat een natte slaapzak op, ook als ze al lang zindelijk zijn. Het wil niet altijd lukken om deze in één dag gewassen en droog te krijgen. Heb je nog een gaatje in je auto: neem dan een reserve slaapzak mee. Wacht voor een eerste keer gerust even tot het lentezonnetje weer schijnt... Alvast veel kampeerplezier! Naarmate de winter vordert groeit de lente in mijn hoofd. Deze maanden staat ons huishouden in het teken van de lammetjes. Waarom al die drukte om een paar lammetjes? Simpel. Omdat bij ons op Lazy elk leven telt. We doen er dan ook alles aan om ze gezond door de gevaarlijke eerste weken te krijgen. De aflammerperiode wordt gepland. Als de ram bij de schapen gaat (meestal rond begin augustus) heeft hij een krijtblok om. Op het moment dat hij een schaap dekt dan laat hij een gekleurde veeg op haar achterste achter. De dag dat dat gebeurd noteren we. Na drie weken – de lengte van de cyclus - veranderen we het krijtblok van kleur, dan weten we of er schapen zijn die “terug komen”. Best een vrolijk gezicht al die schaapjes met gekleurde kontjes in de wei. Met de dekdata maken we de aflammerkalender. De draagtijd van een schaap is 152 dagen. Zo weten we dus wanneer welk schaap gaat aflammeren. Hoewel schapen zich beter aan de kalender houden dan mensen wil het nog wel eens één of twee dagen langer of korter duren. Als de aflammerperiode nadert maken we de aflammerstal in orde. Hier heeft elk schaap zijn eigen ruimte. Natuurlijk lekker droog en opgestrooid met vers stro, voorzien van een warmtelamp. Als de data nadert, het uier volschiet, de kling begint te kleuren en het schaap zich begint af te zonderen, zetten we de moeder in spé apart. Nu begint het grote wachten, zowel voor moeder als voor ons. Dit is het moment dat bij ons de babyfoon weer tevoorschijn komt. Gelukkig hadden we ‘m goed bewaard. Is er onrust gaan we kijken, dag of nacht, weer of wind. Met of zonder onderbroek. Bij een ritmisch kreunen gaat het beginnen en maken we ons klaar. Elke keer weer getuige van een wonder, het is fantastisch om boer te zijn. Meestal gaat het goed, twee pootjes, een kopje en floep. Soms niet, dan ligt het lam gedraaid of breekt de vruchtzak niet open. Dan staan we klaar en helpen. Als het lam geboren is, melken we een beetje biest. We doen dit in een flesje en geven dit het nieuwgeboren lam. Een net geboren lam heeft een flinke zuigreflex, hij lurkt het flesje in geen tijd leeg. Biest in de eerste uren is van levensbelang voor het lammetje, geeft ‘m immuniteit en energie. Later helpen we ‘m bij het zoeken van het uier en de tepel. We strooien het hok op en schakelen de lamp in. De rust keert dan weer terug op Lazy. Ons kerstverhaal We zouden vrienden te eten krijgen en al zijn wij niet zo van de kerst, het werd wel tijd om eens iets anders te eten dan ravioli uit blik. Voor de tocht naar ons nieuwe thuis dwars door de Sahara hadden wij niet alleen voldoende water en diesel ingeslagen maar ook aan die Italiaanse lekkernij had het ons niet ontbroken. Het was december 2008 en vier maanden geleden hadden wij donker Afrika ingeruild voor Oost Europa. Ook op culinair gebied waren we nog niet helemaal geland. Na het ijs van de ruiten gekrabd te hebben startten we onze oude oranje bak en op naar de grote stad, kerstinkopen doen! Opeens brandde het waarschuwingslampje van de koelvloeistof en sloeg de wijzer van de temperatuurmeter door naar rechts. Zelfs wij begrepen dat we te maken hadden met een oververhitte motor. Alarmfase I. Stoppen en geen meter verder rijden. Daar sta je dan, op een doodstil Slowaaks plattelandsweggetje, geen mens te bekennen en van de wegenwacht hebben ze hier nog nooit gehoord. Niet dat wij ons telefonisch überhaupt verstaanbaar hadden kunnen maken. De weersomstandigheden waren anders als de laatste keer dat wij van God en alle mensen verlaten vast zaten in het woestijnzand, maar gelukkig stopte ook nu de eerste voorbijganger om ons te helpen. De diagnose was snel gesteld, door bevroren koelvloeistof werd de motor niet gekoeld. We hadden er niet aan gedacht antivries in de radiator te doen, dat was in Afrika ook nooit nodig geweest.
Op “waar wonen jullie” en “hoe heet je buurman” konden wij een verstaanbaar en blijkbaar ook bevredigend antwoord geven. Onze redder wist opgewekt uit te leggen dat de zoon van onze nieuwe buren in het dichtstbijzijnde dorp woonde. Vanzelfsprekend ging hij die nu even ophalen en dan zouden ze de auto naar zijn huis slepen en het euvel verhelpen. Ik weet nog dat ik dacht “die zoon heeft dus een autogarage, dat is handig!”. De betreffende zoon had natuurlijk helemaal geen garage maar wel de kennis en de spullen om een auto te repareren. Ook maakte hij er, met een voor ons Afrikaanse vanzelfsprekendheid, meteen de tijd voor. Universele waarden in armere en dun bevolkte gebieden bleken te zijn dat je elkaar altijd helpt, jouw familie is mijn familie en men is er, noodgedwongen, zelfredzaam. Iedereen kon er om lachen en wij hebben denk ik ons imago als onnozele buitenlanders voorgoed gevestigd. Hier maken wij tot op de dag van vandaag nog wel eens dankbaar gebruik van. Van de grote stad is het toen niet meer gekomen, we hebben inkopen gedaan in de buurtwinkel van het dorp. De gebraden diepvrieskip en doperwten uit blik hebben heerlijk gesmaakt. |
Bernadette'Liefde voor alles wat leeft' vat wel een beetje samen wat belangrijk voor Bernadette is. Lammetjes in het vroege voorjaar en elke zomer weer omringd door lieve grote en kleine mensen, dat is haar leven! Archives
January 2019
Categories |